em_blog 20 Μαΐου | Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα μέλισσας, ο όμιλος Παντελής Παπαδόπουλος, η Gardena, ο  μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Bee Camp και το Χαμόγελο του Παιδιού ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα μέλλον πιο βιώσιμο για όλους! Η ημέρα μας προβλέπεται να είναι γεμάτη μάθηση, παιχνίδι, δώρα και εκπλήξεις και δε σταματάμε εδώ! Με την υποστήριξη της Gardena, θα τοποθετηθεί στο σπίτι του Χαμόγελου, ένας χώρος φιλοξενίας εντόμων: το πρωτοποριακό σύστημα Click Up που εκτός από ασφαλές μέρος ξεκούρασης για μέλισσες, πεταλούδες και πασχαλίτσες ενθαρρύνει την ανάπτυξη της βιωσιμότητας στον κήπο μας κάνοντας τον κόσμο μας πιο φιλόξενο!

Μέλισσες: Οι Βασίλισσες της Επικονίασης

Γιατί όμως οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές για τη ζωή μας; Οι μέλισσες είναι επικονιαστές και επιτρέπουν σε πολλά φυτά να αναπαραχθούν. Έτσι, μας εξασφαλίζουν αφθονία φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων. Πέραν της ποσότητας όμως, παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ποικιλία όσο και στην ποιότητα των τροφίμων γεγονός που επηρεάζει σε ζωτικό βαθμό τη διατροφή μας. Οι επικονιαστές συνεισφέρουν επίσης άμεσα σε φάρμακα, βιοκαύσιμα, ίνες όπως βαμβάκι και λινό και δομικά υλικά. Τέλος, λειτουργούν ως φρουροί για έκτακτους περιβαλλοντικούς κινδύνους, σηματοδοτώντας την υγεία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Ας βοηθήσουμε όλοι!

Οι μέλισσες δυστυχώς έρχονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, η χρήση επικίνδυνων χημικών στις καλλιέργειες, η απώλεια βιότοπων και οι ελλείψεις στις πηγές τροφής τους είναι μερικά από τα προβλήματα που θέτουν πολλά είδη μελισσών σε κίνδυνο. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;
• Φυτεύουμε λουλούδια στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
• Τοποθετούμε χώρους φιλοξενίας εντόμων.
• Προστατεύουμε και δεν καταστρέφουμε τις φωλιές τους.
• Μοιραζόμαστε τη σημασία που έχουν οι μέλισσες για το οικοσύστημα με έναν φίλο.

Πηγές: 
1. World Bee Day - Background | United Nations
2. Μάθε Για Τις Μέλισσες | The Bee Camp